Tippa tai kaks, haittaakse?

Lähes jokaisen perheellisen pihaa koristaa lasten lempilelu trampoliini. Oletko Sinä uskaltautunut hyppimään siinä? Jututan viikoittain pikkulasten äitejä, jotka toteavat, ettei trampoliinille ole asiaa, ei ainakaan ilman tenaa. Asia on saattanut vaivata vuosia ja trampoliinihyppelyistä luopuminen ei suinkaan ole suurin haitta. Ongelmat saattavat hävettää, rajoittaa arkea ja vaatia ennakointia. Onhan tahaton pissan lirahdus kenestä tahansa epämiellyttävää.

Ponnistusvirtsankarkailu on fyysisen ponnistelun, rasituksen, yskäisyn tai aivastuksen yhteydessä tapahtuva virtsankarkailu, jonka syyn ovat virtsaputkea ympäröivien tukirakenteiden tai virtsaputkensulkijamekanismin heikkous. Raskaus ja synnytys lisäävät hedelmällisessä iässä olevien virtsankarkailua. Muita altistavia tekijöitä ovat mm. ylipaino ja tupakointi. Laajan norjalaistutkimuksen mukaan 25%:lla naisista esiintyy virtsankarkailua, joten vaiva on tuttu, joskin vaiettu.

Vaikenemisen sijaan rohkaisen naisia hakemaan oireisiin apua. Koska ponnistustyyppisessä virtsankarkailussa kyseessä on tukirakenteiden heikkous, on lantionpohjan lihasharjoittelulla hyvä vaste oireisiin. Lihasten vahvistuessa oireet vähenevät ja katoavat. Raskauden aikaisesta lantionpohjan lihasharjoittelusta on A-luokan näyttö, joka on tieteellisesti paras mahdollinen näyttö ja synnytyksen jälkeisestä harjoittelusta B-luokan näyttö (eli varsin luotettava sekin).

Määrätietoisella, ohjatulla harjoittelulla on elämänlaatua parantava vaikutus, kuten erään tyytyväisen asiakkaan kokemuksesta voi todeta:

”Kevään käynneistä oli paljon apua ja tavoitteet täyttyivät. Tavoitteena oli kesän tullen hölkätä ja pomppia trampoliinilla ilman ikäviä ylläreitä. Lasten iloksi trampoliinihypyt onnistuu ja eilen meni seitsemän kilsan lenkistä valtaosa juosten. Aivan mahtavaa! Kiitos lantionpohjalihasten treeniohjeista ja tsempeistä!” Eeva, kahden lapsen äiti.

Tippa tai kaks, kyllä se haittaa!

-Maija

 

 

Lähde: käypähoitosuositus http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50050

Asiakaspalaute julkaistu asiakkaan luvalla.